Przejdź do treści
Powrót do co słychać w archiwach społecznych

Warsztaty kulinarne z lokalną historią Głogoczowa

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie, prowadzące Archiwum Społeczne wsi Głogoczów, wraz z Fundacją Rzecz Społeczna, Myślenickim Ośrodkiem Kultury i Sportu oraz jego filią – Wiejskim Domem Kultury w Głogoczowie organizują warsztaty kulinarne połączone z poznawaniem lokalnej historii pt. „Chleb nasz powszedni, chociaż nie samym chlebem człowiek żyje”.

Spotkanie odbędzie się 28 września o godzinie 17.00 w Wiejskim Domu Kultury w Głogoczowie. Z. Będzie na nim pieczony piec chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Uczestnicy wykonają też pasty do chleba ze strączków oraz innych składników. Warsztaty połączone będą z degustacją przygotowanych potraw.

Warsztaty poprowadzą Ryszard Kulik z Fundacji Klub Myśli Ekologicznej doktor psychologii, trener, pasjonat zdrowego gotowania i dobrej kuchni. Autor książek dotyczących relacji człowiek – przyroda, oraz Barbara Wojtaszek z Fundacji Rzecz Społeczna, edukatorka ekologiczna.

Zapisy na warsztaty przyjmuje Beata Górszczak (tel. 507 110 127, e-mail: beata.gorszczak@gmail.com).

Warsztaty realizowane są w ramach projektu „W kole natury” Fundacji Rzecz Społeczna oraz projektu „Ocalić od zapomnienia… tożsamość Głogoczowa”, realizowanego z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG. Partnerem projektu jest Fjellugla Kompetanse (Norwegia).

Powrót do co słychać w archiwach społecznych